Manastiri Horezu

vineri, 27 ianuarie 2012

Manastirea Horezu este considerata cel mai reprezentativ monument al arhitecturii secolului 17 al Tarii Romanesti (inscrisa pe Lista patrimoniului cultural mondial UNESCO). Este cea mai importanta manastire construita de Constantin Brancoveanu, intre 1688-1714, detinand un loc special in istoria artei si arhitecturii romanesti, cunoscuta pentru puritatea si echilibrul sau arhitectural, pentru bogatia detaliului sculpturii, si pentru tratarea compozitiilor sale religioase
Vechiul muzeu de arta al manastirii Horezu pastreaza carti vechi, icoane pictate pe lemn si tesaturi pretioase.
Manastirea Arnota , situata la 15 km de orasul Horezu a fost ridicata in anul 1634 de catre Matei Basarab la inceputul domniei sale (este si loc de veci al domnitorului, din anul 1654), fiind considerata unul dintre cele mai importante monumente istorice si religioase, apreciata pentru stilul arhitectural, picturi si sculpturi.
Manastirea Bistrita situata la 12 km distanta de Horezu , dateaza din jurul anului 1490 fiind denumita, pe buna dreptate, leaganul culturii romanesti, important centru medieval cultural.
Manastirea dintr-un lemn incanta ochiul trecatorului si daruieste bucurie sufletelor ce zabovesc la adapostul zidurilor ei atragand numerosi vizitatori, in special datorita felului cum a fost construita bisericuta veche, din trunchiul unui singur stejar, lucrata din barne groase, incheiate in coada de randunica. Manastirea este situata la aproximativ 25 de kilometri de Horezu si este, in acelasi timp, loc de rugaciuni pentru aviatori si marinari.
Manastirea Polovragi dateaza din jurul anului 1505 si a fost ctitorita de Radul si Patru, fiii lui Danciul Zamona, mentionati intr-un hrisov emis la 18 ianuarie 1480 de voievodul Basarab cel Tanar.
Manastirea Surpatele, este situata in comuna Francesti, satul Surpatele, la 3 km de Manastire Dintr-un Lemn.
Manastirea Govora reprezinta unul dintre cele mai vechi ansambluri manastiresti din Tara Romaneasca , monument arhitectonic medieval de o rara frumusete.Asezamantul monahal de la Govora se numara printre cele mai vechi din tara, fiind ridicat partial in secolul al XIV-lea si al XV-lea, sub domnia lui Vlad Dracul.
Schitul Papusa (1712), se afla in vecinatatea Manastirii Bistrita situat peste rau, si poate fi vazut foarte bine din partea ce duce la pestera Sfantului Grigorie Decapolitul.
Schitul Patrunsa situat in comuna Barbatesti. este declarat monument istoric
Schitul Sfantul Stefan situat in satul Romani.
Schitul Sfantii Apostoli situat in satul Romani.

0 comentarii: